Прибираш се вечер от офиса, жадуваща за почивка, а вкъщи те очакват гладни и питащи очи: “Какво ще има за вечеря?”. Колкото и да не ти се иска, заменяш елегантните си дрехи с домашната премяна, замяташ престилката и започваш. И тук изниква вечното терзание на отчаяната домакиня: “Какво да сготвя?”.
Искаш нещо вкусно, бързо, но и здравословно. Уви, в кухнята нямаш мултикукър, ти си всеможещият готвач за децата и мъжа си. Сега ще ти предложим няколко бързи, лесни идеи за вечеря, които не изискват висок бюджет, а съставките в рецептите ще са ти познати (няма да се налага да ги търсиш в Google).
Пилешки пържоли със зелена салата и пюре от червена леща
Звучи изтъркано и скучно, но всъщност е много вкусно и полезно, а с малко въображение можеш да направиш чинията и интересна. Ще са ти необходими:
- 4 броя пилешки пържоли (препоръчваме ти от бут, защото са по-крехки)
- 500 г червена леща
- 1 зелена салата
- 1 авокадо
- 1 краставица
- За овкусяване на пържолите: горчица (може и най-обикновена) и соев сос.
- За овкусяване на пюрето: скилидка чесън, малко лимонов сок, риган (може и сух), сол на вкус
Започваме с мариноването на пържолите, за да станат по-крехки, трябва да постоят малко в маринатата. Начукваме ги добре от всяка страна, поливаме със соев сос и намазваме с горчица. Не препоръчваме да добавяте сол, тъй като соевият сос е достатъчно солен. След това загрявате тигана. Най-добре стават на грил тиган, но ако нямате такъв вкъщи, ще ви свърши работа и най-обикновен. Сипвате малко зехтин и продължавате към лещата.
Защо предпочитаме червена леща? Защото става готова за минути. Няма нужда да чакате да завира и омеква часове наред. Изсипвате лещата в подходяща тенджера, покривате я с вода и слагате на котлона. След като заври (а това се случва доста бързо), отделяте лещата от водата, добавяте зехтин, малко лимонов сок, чесън и риган и пасирате до получаване на хомогенна смес. Ето – първата част от менюто е налице.
Отправяме се към тигана, който вече чака нетърпеливо. Слагаме пържолите две по две, като запичаме до получаване на златиста коричка. Тъй като са мариновани и добре начукани, пържолите стават за минути. След като приключите с тях, можете да ги полеете със соса, който е останал в тигана. Ще се получат още по-сочни. Остана само да измиете и нарежете зелената салата, към която добавяте едно авокадо, за да придадете плътност на вкуса и краставица за свежест.
Повярвайте, вкъщи ще полудеят по тази бърза, но много вкусна вечеря!
Крем супа с крутони и салата от краставица и мента
Наближават летните горещини и на никоя от нас не ѝ се стои в кухнята с часове. Също така ни се иска вечер със семейството да похапнем нещо домашно приготвено, леко и питателно. Какво по-добро от свежа салата и крем супа? Какво ни е необходимо:
- 1 краставица
- няколко стръка мента
- 200-300 г краве сирене
- лимонов сок
- зехтин
- 1/2 авокадо
За супата ще ви свършат работа всякакви зеленчуци. Задължителни са:
- 3-4 средно големи картофа
- 1 тиквичка
- 2-3 моркова
- 1 глава лук
- 1 чушка (червена или зелена)
- Ако успеете да намерите и сладка тиква по това време на годината или имате останала от зимата, не се колебайте да използвате 2-3 парчета
- Освен зеленчуците ще са ви необходими 100 г масло и 300 мл прясно мляко
Започваме: първо подготвяме зеленчуците. Измиваме и обелваме картофите и лука. Нарязваме на много едри парчета всичко, слагаме в подходяща тенджера, покриваме с вода и оставяме да ври на котлона.
През това време се захващаме със салатата. Обелваме краставицата и режем на парчета и слагаме в малка купа. Върху нея натрошаваме сиренето и нарязаното на кубчета авокадо. Останалите продукти – мента, зехтин, лимон слагаме в блендера. След като се получи хомогенна смес заливаме салатата и объркваме добре.
Зеленчуците ще са готови за около 30 минути. След като се сварят, ги отделяме от водата, добавяме затопленото прясно мляко и маслото и пасираме. След пасирането на продуктите, добавяме от бульона до достигане на желаната гъстота. Сол на вкус. За да е още по-апетитно, добавете преди сервиране и крутони. Вкусотия!
Пици с лаваш
Питките лаваш са откритието на диетолозите. И има защо. Изключително удобни са за направата на любимите на всички деца (а и възрастни) пици. За да се справите с тази задача, трябва да купите пакет питки лаваш и да използвате въображението си (а и наличното в хладилника). Тук наистина можете да експериментирате според вкусовете на семейството си.
Направете дресинг от горчица, лютеница и майонеза. Намажете всяка питка, а отгоре можете да наредите шунка, маслини, гъби, варено яйце, кашкавал, моцарела… След това запичате за около 5-8 минути и имате готова пица за вечеря. Тъй като питките лаваш не са много големи, ще трябва да повторите упражнението няколко пъти, но повярвайте, няма да ви отнеме повече от 40 минути да направите вкусни пици за всички вкъщи.
Хрупкави картофи на фурна с млечен сос
За тази вкусотия ще са ви необходими:
- 1 кг пресни картофи (във всяка верига вече са налични)
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 3 чаени лъжици майонеза
- чесън на прах
- галета
- сол
Обелваме картофите и ги нарязваме на едри парчета. Всяко парче овалваме в галета, посоляваме и поливаме със зехтин. Слагаме в подходяща тава, наливаме малко вода и печем до златист загар. Докато картофите се пекат, приготвяме млечния сос. Млякото и майонезата смесваме в купа, добавяме чесън на прах (на вкус) и объркваме добре. Сервираме картофите полети с млечния сос, а за гарнитура можем да повторим зелената салата с авокадо.
Печени чушки с шунка, сирене и яйце
Изключително вкусна запеканка, от която децата ви ще останат повече от доволни. Необходими са ви следните продукти:
- 1 буркан печени червени чушки
- 200 г сирене
- 300 г шунка
- 2 яйца
- 100 мл прясно мляко
- кашкавал за поръсване
Намазваме дъното на тавата с масло или зехтин. Нареждаме отцедените печени чушки като блат. Върху тях нареждаме тънко нарязани парчета шунка. Правим заливка от намачканото сирене, разбитите яйца и млякото и поливаме чушките. Запичаме до готовност, а малко преди да извадим от фурната, поръсваме с настърган кашкавал.
Ястието може да се консумира топло или охладено и се комбинира идеално с таратор или зелена салата.
Запрятайте ръкави и действайте!
Филолог по образование, естет по призвание. Надя не спира да търси теми, които да интересуват, вълнуват, разтърсват аудиторията. Голямата ѝ страст – литературата и изкуството.
Очакваме с интерес новите ви предложения. Много благодарим .